Ajoneuvojen teippaukset voidaan selkeästi jakaa kolmeen eri osa-alueeseen, mainosteippauksiin, suojateippauksiin sekä tuning-teippauksiin. Ajoneuvojen teippaus toteutetaan joko vakiovärisillä tai tulostetuilla kalvoilla. Mainosteippauksissa koko ajoneuvon pinta on helppo muuttaa näkyväksi mainostilaksi ja näissä käytettävät teipit ovat monesti tulostettuja kalvoja. Nykyaikaisella digitaalitekniikalla on mahdollista tulostaa kalvolle jopa suuria valokuvia, jäljen tarkkuuden ja värintoiston ollessa huippuluokkaa. Esimerkiksi yrityksen koko kalusto saadaan teippaamalla nopeasti yhtenäiseksi. Näin saadaan myös helposti yrityksen ajoneuvot erottumaan massasta ja kilpailijoista. Ja samalla hyödynnettyä markkinointiin yksi yrityksen edullisimmista mainosvälineistä!
Suojateippauksessa ajoneuvon arat ja kulutukselle alttiit alueet suojataan tähän tarkoitukseen tehdyllä suojateipillä, joka on usein läpinäkyvä ja näin mahdollisimman huomaamaton. Helmoihin saatavat suojateipit voivat olla myös mustia. Käyttökohteita ovat puskurit, etukannet, helmat, lokasuojien kaaret, ym. kiveniskuille ja muulle kovemmalle rasitukselle joutuvat kohteet. Myös ajovalojen laseihin on saatavana omia suojakalvoja.
Tuning-teippauksissa mahdollisuudet ovatkin sitten lähes rajattomat, ajoneuvo voidaan teipata joko kokonaan tai osittain, yhdistelemällä kalvon värejä, tekstuureja ja kiiltoasteita. Paljon käytetään myös näyttäviä tulosteita ja eksoottisia kuoseja. Mattavärit ovat edelleen kovassa suosiossa myös teippikalvoissa, esimerkiksi mattamusta ja mattaoranssi ovat paljon käytettyjä värejä. Myös hiilikuitujäljitelmät ja erilaiset harjatut metallipinnat ovat tällä hetkellä haluttuja teemoja tuning-piireissä. Hyvällä suunnittelulla ja mielikuvituksella saa esimerkiksi omasta siviiliautosta todella yksilöllisen ja uniikin.
Kalvoissa on lukemattomia värivaihtoehtoja sekä kuoseja tarjolla. Valittavana on kalvon valmistajasta riippuen useita kymmeniä eri kuviota ja väriyhdistelmiä, esim. mattahopea ja -musta, armeijanvihreä, harjatun metallin sävyjä sekä hiilikuitu- ja nahkajäljitelmäkuoseja. Hiljattain on myös tullut tarjolle uusia eksoottisia kuoseja, kuten käärmeen ja krokotiilin nahka sekä denim-kangas jäljitelmiä. Isoimmat kalvoja myyvät firmat tarjoavat myös sävytyspalveluja asiakkaille ellei haluttua väriä vakiokartoista löydy. Yliteippaus voidaan toteuttaa uusiin sekä käytettyihin ajoneuvoihin. Teipit on myös helppo poistaa ja auton jälleenmyyntiarvo on parempi, koska teippi on suojannut alkuperäistä maalipintaa. Voidaankin sanoa että kun uusi auto teipataan, niin siinä on tavallaan kaksi eri pintaa, teippikerros ja sen alla ehyt ja virheetön maalipinta! Tämän päivän teippien pinta muistuttaa hyvin paljon tavallista maalattua pintaa ja nopeasti katsottuna eroa on jopa vaikea huomata.
Teippaus ei rajoitu pelkästään autoihin, myös moottoripyörät, mönkijät, moottorikelkat, vesijetit, veneet ym. voidaan helposti personoida teippaamalla asiakkaan tai yrityksen toiveiden mukaan. Vain mielikuvitus on rajana kun mietitään erilaisia graafisia toteutustapoja ajoneuvoihin, teippien värien ja kiiltoasteiden, tekstuurien ja näiden yhdistelmien lähes loputtomista vaihtoehdoista. Viranomaistenkaan näkökulmasta auton yliteippaukselle ei ole mitään estettä, ainoastaan rekisteriotteeseen merkitty ajoneuvon väri pitää muuttaa. Helpoiten se käy ilmoittamalla värin vaihtuminen normaalin vuosikatsastuksen yhteydessä konttorilla.
Teippikalvojen materiaali, ominaisuudet, ja kestävyys
Yleisempien yliteippauskalvojen valmistusmateriaali on PVC (polyvinyylikloridi). Kalvot ovat ns. valukalvoja, joiden erilaisen valmistusmenetelmän ansiosta tuotteella ei ole mekaanista muistia, joten se ei pyri monomeeri- ja polymeerikalvojen tapaan palaamaan alkuperäiseen muotoonsa. Valukalvoja käytetään hyvän muotoutuvuutensa ansiosta paljon kaarevilla ja monimuotoisilla pinnoilla, kuten juuri ajoneuvojen yliteippauksissa. Tuotteelle ilmoitetaankin kaikkein korkein kesto ulkokäytössa, joka voi olla jopa 10 vuotta, riippuen kalvon väristä. Suomen vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa kalvojen käyttöiäksi ilmoitetaan kuitenkin yleisesti noin 5-6 vuotta, ja hyvällä hoidolla pidempäänkin. Tulostetuille kalvoille valmistajat ilmoittavat kestoiäksi ulkokäytössä noin 4 vuotta. Tulosteyliteippaus on aina laminoitu, jotta se kestäisi paremmin likaa, ilmansaasteita, auringon UV-säteilyä ja liuotinaineita.
Teipin kesto riippuu monesta eri tekijästä, mutta normaalikäytössä teippaus toimii maalipinnan tavoin. Vahausta ei suositella teippipinnalle, koska teippi toimii itse maalipinnan suojakalvona, mutta ei vahaamiseen varsinaista estettäkään ole. Poikkeuksena tietysti tekstuuri ja pintakuvioidut kalvot, joista vahajäänteitä on hankala kiillottaa pois. Teipatuille pinnoille on myös olemassa omaa suoja- ja hoitoainetta. Muutoin teipatun auton pesu hoituu normaaleilla pesuaineilla ja menetelmillä, mutta varovaista painepesurin käyttöä suositellaan kuitenkin teipatuille pinnoille.
Kalvon muotoutuvuus on omaa luokkaansa, ja sen saa taitavissa käsissä taipumaan jopa täysin pyöreän pinnan päälle ”palloksi”. Näin auton monimuotoisimmatkin osat ja pinnat saadaan siististi teipattua, kuten peilin kuoret, puskurit, oven kahvat, listat, erilaiset syvennykset, ym. Yliteippauskalvoissa käytetään erityistä ilmakanavoitua liimapintaa, josta kalvon alle jäänyt ilma pääsee pakenemaan asennusvaiheessa, mahdollistaen kuplattoman ja tasaisen pinnan. Kalvon asemointi on helppoa ja ilmakuplat saadaan poistettua lastaa apuna käyttäen, eikä kalvoon tarvitse tehdä reikiä. Yliteippauksessa käytettävät kalvot ovat uudelleen irrotettavia ja asemoitavia. Kalvo on myös helposti poistettavissa pitkänkin ajan jälkeen ilman erikoistyövälineitä, eikä se vahingoita alla olevaa maalipintaa.
Ensikertaa teippaavalle kalvon muotoutuvuus ja käsiteltävyys tekevät vaikutuksen, kun se saadaan asettumaan yllättävänkin hankaliin 3D-muotoihin. Yliteippauskalvoja myydään 152 cm leveissä rullissa, mahdollistaen saumattoman asennuksen ajoneuvon erikokoisiin paneeleihin. Normaalikokoisen henkilöauton teippaamiseen kuluu noin 20-25 metriä kalvoa, eli noin yhden rullan verran. Yliteippaus rajoittuu yleensä vain auton ulkopuolisiin maalattuihin pintoihin.
Asennus
Ajoneuvoteippauksissa kalvon asennus tapahtuu kuivana, lämpöä apuna käyttäen. Tarvittavien työkalujen määrä ei ole suuri, kuumailmapuhaltimella, muutamalla erilaisella lastalla ja terävällä veitsellä pääsee jo aloittelijakin hienosti alkuun. Yksin ei yliteippausprojektiin kannata lähteä, vaan mukana on hyvä olla ainakin yksi ”venyttäjäkaveri”, muuten loppuu yksinkertaisesti kädet kesken ja laadukas lopputulos on mahdoton saavuttaa. Kuten maalauksessakin, puhtaus on puoliruokaa ja sama pätee myös teippauksessa. Eli käsiteltävät alueet tulee olla vapaita kaikesta liasta, rasvasta, vahoista, silikoneista ja muista epäpuhtauksista. Pintojen on oltava myös kuivia ja oikean lämpöisiä, vähintään +10 asteisia. Ellei nämä toteudu niin teipin tarttuvuus ja kiinnipysyminen kärsii. Myös pinnan mahdolliset maalivauriot on syytä korjata, koska jopa kiveniskemät näkyvät virheinä teipin läpi, ainakin läheltä tarkasteltuna.
Erityistä huomiota on kiinnitettävä tuoreisiin maalipintoihin. Jos autoa on korjausmaalattu hiljattain, niin maalipinnan tulisi antaa kuivua vähintään 2 viikkoa ennen teipin asennusta. Näin maalipinnasta haihtuvat liuottimet eivät aiheuta haittaa teipin tarttuvuudelle. Ajoneuvo pestään ensin kokonaan normaalisti ja kuivataan hyvin. Paineilma on hyvä apu kuivaamiseen korin saumoissa ja raoissa. Tämän jälkeen teipattavat pinnat puhdistetaan huolellisesti erityisesti tähän tarkoitukseen soveltuvalla pesuaineella, jota saa myös kalvoa myyvistä liikkeistä. Puhdistuksen jälkeen ajoneuvosta puretaan sellaiset osat, mitkä ovat helposti irrotettavissa ja joiden poistaminen helpottaa teipin asennusta ja reunojen piilottamista.
Varsinainen teippaustyö aloitetaan mittaamalla ja leikkaamalla oikean kokoinen pala teippiä. Teipin asennuksessa idea on venyttää teippiä auton muotojen mukaiseksi, käyttäen lämpöä apuna. On tärkeää, että teippi saadaan koko korinosalle yhdessä osassa. Näin liimapinnan jännityksen vaihteluista ei koidu ongelmia ja pinnasta saadaan saumaton. Teippi vedetään koko käsiteltävän paneelin yli ja kiinnitetään suorat osuudet voimakkaasti lastalla. Mahdollisten pokkausten reunat käydään läpi kevyesti painamalla, jotta ne saadaan näkyviin.
Seuraavaksi lämmitetään teippiä pokkauksen kohdalta kuumailmapuhaltimella noin 45-55C asteiseksi ja venytetään teippi pokkaukseen, aloittaen syvimmästä kohdasta. Sen jälkeen painellaan pokkauksen matalammat kohdat käyttäen samaa lämpötilaa. Sitten käsitellään jäljellä oleva kalvo kädellä ja lastalla painelemalla muotoonsa. Kalvoon mahdollisesti jääneet pienet ilmakuplat on helppo poistaa kämmensyrjällä tai sormella kevyesti pyörittelemällä, kiitos kalvon ilmakanavoidun liiman! Hyvä apuväline asennuksessa on saippuavedellä kostutettu puuvillakäsine, joka liukuu hyvin teipin päällä. Yliteippauskalvolla on myös muisti, eli kun teippi venytetään pois sen alkuperäisestä muodosta, voidaan teippi irrottaa ja palauttaa venytys takaisin lämmittämällä. Mikäli teippiä venytetään asennettaessa liikaa, saattaa teippiin tulla värivirheitä, kuten raitoja, kiiltoa, tekstuurin vääristymää ja lopulta teippi saattaa revetä kokonaan.
Hankalissa muodoissa, joissa teippiä on jouduttu venyttämään erityisen paljon, tehdään niin sanottu jälkilämmitys. Jälkilämmityksellä tarkoitetaan teipin kuumentamista niin, että se hyväksyy uuden muotonsa, eikä pyri enää takaisin alkuperäiseen. Toisin sanoen teipin muisti rikotaan. Jälkilämmitys on erityisen tärkeä työvaihe ja se tehdään kuumailmapuhaltimella käyttäen 80-90C lämpötilaa. Tällä eliminoidaan mahdollinen teipin irtoaminen myöhemmin voimakkaasti venytetyistä kohdista.
Kalvon asennuksen jälkeen ylimääräinen teippi leikataan varovasti pois ja teipin reunat pyritään piilottamaan siististi esimerkiksi tiivisteiden reunojen alle. Leikkaus on hyvin tarkka ja vaativa työvaihe. Väärällä tekniikalla pilaa äkkiä lopputuloksen ja mahdollisesti jopa alla olevan maalipinnan. Teippi on hyvin ohutta ja leikkaus tehdään kevyesti painamalla veistä, niin ettei se läpäise koko kalvoa, eikä näin vahingoita alla olevaa maalipintaa. Tämän jälkeen ylimääräinen teippi repäistään muodostuneen viillon mukaisesti irti. Viimeiseksi kiinnitetään puretut osat takaisin paikoilleen, ja työ on valmis.
Mitä maksaa?
Erilaisen valmistusmenetelmän ansiosta tuotteella ei ole mekaanista muistia, joten se ei pyri monomeeri- ja polymeeritarrojen tapaan palaamaan alkuperäiseen muotoonsa. Tuotteelle ilmoitetaankin kaikkein korkein ulkokesto, joka voi olla jopa 10 vuotta. Valukalvoja käytetään hyvän muovattavuutensa ansiosta paljon kaarevilla pinnoilla, kuten esimerkiksi ajoneuvojen yliteippauksissa.. Erilaisen valmistusmenetelmän ansiosta tuotteella ei ole mekaanista muistia, joten se ei pyri monomeeri- ja polymeeritarrojen tapaan palaamaan alkuperäiseen muotoonsa. Tuotteelle ilmoitetaankin kaikkein korkein ulkokesto, joka voi olla jopa 10 vuotta. Valukalvoja käytetään hyvän muovattavuutensa ansiosta paljon kaarevilla pinnoilla, kuten esimerkiksi ajoneuvojen yliteippauksissa.Teippaus on halvempi vaihtoehto maalaukseen verrattuna ja nopeampi. Maalattaessa auto on huomattavasti kauemmin poissa käytöstä, kuin mitä se viipyy teipattavana (auto on teipattavana korkeintaan kaksi työpäivää). Yliteippauksen hinta riippuu kahdesta seikasta, käytetäänkö teippauksessa tulostettua kalvomateriaalia vai muutetaanko vain pelkästään auton väri. Toinen tekijä on auton koko ja korin muodot.
Yliteippauksen hinta muodostuu siis pääsääntöisesti kalvon ja työn hinnasta. Mitä isompi ja vaativampi käsiteltävä kohde on, sen hintavammaksi toteutus muodostuu. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää seuraavaa hinnoitteluperustetta: pienien henkilöautojen yliteippaus maksaa noin 1500 euroa, farmarit ja katumaasturit maksavat noin 2000 euroa ja pakettiautot ja haastavat tapaukset noin 3000 euroa. Tulostekalvoilla tehtävät yliteippaukset nostavat edellä mainittuja hintoja noin 500-1000€. Lisäksi päälle tulevat mainostoimiston suunnittelukulut. Vertailun vuoksi keskimääräinen ylimaalauksen hinta on tänä päivänä noin 3500€ henkilöautolle. Myös valittu teippi vaikuttaa hintaan, perusvärit ovat edullisempia kuin vaikkapa hiilikuitujäljitelmä.